Yuč symboliek in Chinese antieke textiel

Presentatie over de regels en het symbolisme in kledij tijdens de Qin dynastie tot de periode van midden jaren '20

In 1766 verscheen de eerste officiële wetgeving omtrent kledijvoorschriften. Dit was een middel van de Manchu-keizer om    hun macht duidelijk zichtbaar te maken voor iedereen. Zij maakten slechts 2% uit van de totale Chinese bevolking (zo'n 150miljoen mensen in 1700). Alle personen die tot het hof behoorden of een officiële functie hadden, moesten specifieke kledijvoorschriften volgen.

Han-chinezen, die toch als bureaucraat konden werken, droegen kledij die hen duidelijk onderscheidde van de machthebbers, namelijk de Manchu's. De betekenis van de gebruikte kleuren en symbolen waren bepalend voor wat door wie wanneer mocht of zelfs moest gedragen worden! De symboliek werd echter overgenomen van de vorige heersers, namelijk de Ming.

In een presentatie wordt dieper ingegaan op deze symboliek, aan de hand van vele voorbeelden. Na de uiteenzetting zult u versteld staan over hoeveel belang er in het oude China aan elk detail van de kledij werd gegeven. Niets was toevallig.

Heeft u vragen, wenst u meer informatie over de presentatie of wilt u een presentatie boeken? Neem dan zeker contact op. Ik help u graag verder.

 Foto's zijn gemaakt door  www.patriciapeetersphotography.be